José van Amelsvoort fietsmaatje van het eerste uur

In april 2021 ging Fietsmaatjes Aalst-Waalre van start. José was al op zoek naar een organisatie voor wie ze met een duo-fiets op pad kon gaan. Een Vlaamse collega vertelde er over en toen ze tijdens Corona regelmatig duo-fietsen tegenkwam, wist ze dat ze graag Fietsmaatje wilde worden. José is namelijk graag buiten, houdt van lopen en fietsen en vindt het fijn om anderen te laten genieten. En dat kan allemaal als Fietsmaatje.

Met vaste gast erop uit

Voorjaar 2021 meldde zij zich aan en werd gekoppeld aan Tinie, haar gast die ook in de zorg heeft gewerkt. Als het even kan gaan ze iedere week op pad, ook wanneer de temperatuur iets lager is. Tinie kan goed meetrappen. En verder lekker warm aankleden. De eerste jaren fietsten ze iedere keer 30-35 km. Nu wil Tinie graag iets minder ver, 28 km is ook een mooie afstand. Koffie onderweg drinken ze niet, Tinie is van het fietsen. Af en toe wordt er wel iets gekocht. Bijvoorbeeld toen ze langs Tinie haar ‘oude’ schoenenzaak  in Valkenswaard fietsten, heeft Tinie snel een paar schoenen gescoord. En in Veldhoven een visje kopen bij een bekend adresje waar Tinie nooit meer kwam, was leuk en vooral ook heel lekker.

Veilig op pad

José merkt dat mensen in het verkeer heel erg rekening houden wanneer je met een duo-fiets eraan komt. Ze maken ruimte of stappen af, wanneer ze denken dat het fietspad niet breed genoeg is. Omstanders reageren enthousiast wanneer ze de duo-fiets zien.

Met het oranje vlaggetje op de fiets ben je goed zichtbaar. En met de nieuwe ventielen, kan je aan de kleur zien of de band goed op spanning is. Echt een verbetering.

De fietswachten reageren snel wanneer José iets meldt over de fiets, een piep of een rem die minder goed lijkt te werken. En ze vindt het prettig dat ze ook snel daarna terugkoppeling krijgt wat er aan is gedaan.

Een lekke band heeft José een keer gehad. Ze heeft Liesbeth, de coördinator, gebeld. Die sprong meteen in de auto om te komen helpen. Dat was uiteindelijk niet nodig, een omstander hielp met het oppompen van de band en lukte het zo om bij de stalling te komen. Waar vervolgens de fietswachten de band snel plakten.

José vindt dat de organisatie goed in elkaar zit, zij voelt zich goed ondersteund als Fietsmaatje. En de jaarlijkse uitleg over de fietsen, het werken van de batterijen en nieuwe snufjes op de fiets vindt zij prettig.

Ambassadeur van Fietsmaatje

José vertelt aan vrienden en kennissen enthousiast over haar werk als Fietsmaatje. Ze heeft een echtpaar al aan het fietsen op de duo-fiets gekregen. En een bekende gaat zich binnenkort aanmelden als Fietsmaatje.

Folders van Fietsmaatje Aalst-Waalre in de bak op de duo-fiets, een goed idee. José is vast van plan de folders aan geïnteresseerden, die ze onderweg tegenkomt, uit te delen.